Ako ušetriť na úveroch?

Vplyvom marketingových kampaní bánk, ktoré dnes vedia presne trafiť naše slabosti, je veľmi náročné sa vyhnúť lákavým úverovým produktom, za ktoré si vieme okamžite kúpiť veci, na ktoré nemáme dostatok vlastných peňazí. Dôležité je slovo OKAMŽITE.

Ak pri požičiavaní peňazí na úver nechceme prísť o veľa peňazí, je dôležité byť veľmi obozretný, rozumný a využiť tzv. dobré úvery. Rozdiel medzi dobrým a zlým úverom je komplikovanejší ako sa na prvý pohľad môže zdať. Preto si to poďme rozobrať postupne a podrobnejšie. Dôležitým faktorom pri nákupe čohokoľvek býva zväčša cena.

Ako ušetriť na úveroch?

Preto prvá vec, ktorú si treba všímať pri úveroch je RPMN (ročná percentuálna miera nákladov). Je to ukazovateľ, ktorý hovorí o cene úveru, čiže o tom, koľko za požičané peniaze naozaj zaplatíme. Zahŕňa všetky poplatky spojené s úverom, nie len úrokovú sadzbu. Pre lepšie pochopenie uvedieme príklad: Dajme tomu, že si chceme požičať 5 000€ na 8 rokov a máme na výber z dvoch možností úrokov – 6% alebo 5%.

Ktorý úver by bol lacnejší? V tomto prípade jednoznačne ten druhý s úrokom 5%. ALE, ak doplníme aj ostatné údaje a pozrieme sa na RPMN môže to vyzerať úplne inak. Ak pri prvom úvere bude aj RPMN 6% pretože úver nemá žiadne iné poplatky, ale pri druhom úvere bude ešte poplatok za spracovanie 300€ a poplatok za vedenie úverového účtu 2€/mes. RPMN nám vyjde 7%. V tomto prípade je lacnejší úver č. 1.

Ak už úver máme je dôležité zaň platiť čo najmenej. Preto odporúčame pravidelne sa snažiť znížiť úrok. V dnešnej dobe nízkych úrokových sadzieb je veľká pravdepodobnosť, že po pár mesiacoch/rokoch splácania budeme môcť svoj úver refinancovať a získať tak výhodnejšiu sadzbu. Je totiž veľký rozdiel či máme úver s úrokom (a RPMN) 9% alebo 6%.

Pre lepšiu predstavu uvádzame ďalší príklad.

Zoberme si opäť úver 5000€ na 8 rokov. V prvom prípade máme sadzbu a RPMN 9% a splátku 73,25 €/mes. Ak by sa nám podarilo úver po roku refinancovať a získať sadzbu 6%, tak naša splátka klesne o 7,54 €/mes. a naše preplatenie úveru sa zníži z 2 034€ na 1 308€. Preto je dobré pravidelne sledovať situáciu na finančnom trhu a dávať pozor, či nedokážeme náš úver refinancovať a ušetriť.

Ďalšou možnosťou ako ušetriť na existujúcom drahom spotrebnom úvere je zabaliť ho do hypotéky. Ak vlastníme nehnuteľnosť zväčša sa oplatí zobrať si lacný hypotekárny úver s nízkym úrokom a vyplatiť ňou drahý spotrebný úver s vysokým úrokom. V prípade, že hypotéku už máme, treba zistiť či sa nedá navýšiť, aby sme z nej mohli drahý spotrebný úver vyplatiť. Samozrejme, treba vždy prepočítať, či sa to oplatí.

Ďalšia vec, ktorou rozlišujeme či ide o dobrý alebo zlý úver je účel použitia peňazí. Je obrovský rozdiel ak si požičiame peniaze na hypotéku s úrokom 1% a kúpime nehnuteľnosť, ktorej hodnota nám ročne vzrastie o v priemere 5%, alebo si požičiame na kúpu auta v hodnote 10 000€ s úrokom 16%, kde za 8 rokov banke vrátime 17 700€ a hodnota auta klesne na 5000€. Tomu sa hovorí zlý úver. Odporúčame preto vyvarovať sa pôžičkám s vysokým úrokom na veci, ktoré strácajú hodnotu, nepotrebujeme ich alebo si za ne kúpime krátkodobý pôžitok, ktorý potom 8 rokov splácame. Najčastejšie sú to drahé dovolenky, zbytočne drahé autá alebo elektronika atď. Ak nechceš finančne chudobnieť odporúčame, aby si sa vyhol tzv. “zlým” úverom.

Ak už nejaký úver máš, alebo sa chystáš si nejaký vziať je ideálne zaň platiť čo najmenej. Ak využiješ našu bezplatnú a nezáväznú konzultáciu, porovnáme za teba všetky úverové ponuky bánk na trhu a ukážeme ti ako môžeš na svojich úveroch ušetriť a platiť za ne čo najmenej.

Author image

O autorovi

Andrej Nejedlík

Andrej je spoluzakladateľom Findemy, je manažérom v spoločnosti poskytujúcej finančné poradenstvo a vo voľnom čase tvorí edukačný obsah alebo prednáša na tému finančnej gramotnosti.

Kontaktuj autora