Aká je ideálna výška úverov

Ak chceme finančne prosperovať, je nevyhnutné pracovať so svojimi peniazmi správne.

Asi najjednoduchší spôsob ako zistiť či bude naša finančná budúcnosť vyzerať lepšie ako súčasnosť, je pozrieť sa na naše aktíva a pasíva.

Za aktíva môžeme považovať všetky sporiace a investičné produkty, kde si odkladáme peniaze a zhodnocujeme ich.

Pasíva sú naopak všetky peniaze, ktoré platíme za úverové produkty, čiže nás o peniaze oberajú.

Ideálny stav je ak aktíva prevyšujú naše pasíva, pretože to znamená, že do budúcna budeme mať peňazí viac a budeme tak bohatnúť. V prípade, že naše pasíva prevyšujú naše aktíva situácia sa otočí a my budeme o naše peniaze prichádzať kvôli úrokom, ktoré budeme platiť za úvery a budeme tak v podstate chudobnieť. V horších prípadoch sa môžeme dostať do vážnych finančných problémov.

V dnešnej dobe je veľmi náročné sa úplne vyhnúť úverovým produktom. Napríklad ak chce mladý človek riešiť vlastné bývanie, je takmer nemožné, aby to v súčasnosti zvládol bez hypotéky.

Úver na vlastné bývanie nemusí byť zlé finančné rozhodnutie, ale je dôležité urobiť to rozumne a hlavne neprehnať to s výškou úveru a s výškou splátky, ktorá pohltí značnú časť nášho príjmu. Odporúčaná výška splátky našich pasív, čiže úverov, by za žiadnych okolností nemala presiahnuť 30% z nášho príjmu, pretože v tomto prípade je takmer nemožné v rovnakej výške odkladať a zhodnocovať peniaze. Inými slovami sa odsúdime k tomu, že do budúcna budeme prichádzať o peniaze a naša finančná situácia sa bude pravdepodobne zhoršovať. V ideálnom prípade treba splátky úverov držať na minime, resp. ak nejaké úvery máme, mali by sme sa snažiť popri nich tvoriť a zhodnocovať majetok tak, aby nám vrátil peniaze, ktoré zaplatíme za úroky na týchto úveroch.

Ak si napríklad zoberieme hypotéku na 30 rokov vo výške 100 000€, tak jej predpokladané preplatenie na úrokoch môže byť až 40 000€. To je suma, ktorú zaplatíme navyše a v podstate o tieto peniaze prídeme. Preto, ak nechceme finančne chudobnieť mali by sme popri hypotéke vytvoriť investíciu alebo investičné sporenie, ktoré nám týchto 40 000€ za 30 rokov dokáže zarobiť späť. V tom prípade neprídeme ani o cent a môžeme považovať preplatenie za nulové.

Extrémny pozor si treba dať na úvery s vysokou úrokovou sadzbou, pretože tie nás okrádajú o najviac peňazí. V ideálnom prípade sa im treba vyhnúť tak, ako všetkým úverom, ktoré chceme použiť na spotrebu, tzn. na kúpu dovolenky, darčekov, atď.

Ak si v situácii, že výška tvojich úverov presahuje 30% z tvojich príjmov, je veľmi dôležité okamžite túto situáciu riešiť, aby si zbytočne neprichádzal o peniaze a nedostal sa do finančných problémov. Spôsobov ako to urobiť je viacero a je dôležité vybrať ten správny, ktorý dokáže pomôcť efektívne a rýchlo.

Neváhaj si s nami dohodnúť bezplatnú a nezáväznú konzultáciu, kde zhodnotíme tvoju konkrétnu situáciu a predstavíme ti spôsoby, ktorými ju budeš schopný efektívne vyriešiť.

Author image

O autorovi

Ondrej Broska

Ondrej je zakladateľom a zároveň riaditeľom spoločnosti poskytujúcej finančné sprostredkovanie, ktorá vzdeláva ľudí v tom, ako správne pracovať so svojimi peniazmi. Je taktiež spoluzakladateľom Findemy.

Kontaktuj autora