Ako ušetriť na hypotéke

Bývanie je štandardne najväčšia investícia v živote človeka, preto sa na ňom pri správnom nastavení dá ušetriť veľa peňazí.

Najdôležitejším parametrom pri hypotéke je úroková sadzba, pretože od nej sa odvíja, koľko za hypotéku mesačne platíme, a zároveň určuje, koľko preplatíme na úrokoch, tzn. koľko zaplatíme banke za to, že nám požičala peniaze.

Aj malá zmena v úrokovej sadzbe vie výrazným spôsobom ovplyvniť, koľko peňazí nás bude v konečnom dôsledku celá hypotéka stáť. Napríklad pri 100 000€ úvere na 30 rokov a úrokovej sadzbe 1,5% je splátka, ktorú každý mesiac banke platíme 345€/mes. a za predpokladu, že by sa úroková sadzba za celé obdobie nemenila by bolo preplatenie 24 243€.

Veľakrát si povieme, že 1% nie je tak veľa, a veľa toho nezmení, ale hypoték sa to netýka. Pri úrokovej sadzbe, ktorá je nižšia o 1% oproti pôvodnej hypotéke by nová mesačná splátka vychádzala 300€/mes. a celkové preplatenie 7 700€. Inými slovami, zníženie o 1% na úroku by zabezpečilo úsporu 45€/mes. na splátke a 16 500 € na celkovom preplatení úveru. Sú to peniaze, ktoré by sme nemuseli zaplatiť banke, ale ostali by na našom účte! Žijeme v dobe historicky najnižších úrokových sadzieb, kde ktokoľvek, kto má úrok na hypotéke väčší ako 1% zbytočne prichádza o svoje peniaze.  V tomto prípade určite odporúčame sadzbu znížiť, buď požiadaním svojej aktuálnej banky o prehodnotenie úrokovej sadzby (stačí povedať, že ste dostali lepšiu konkurenčnú ponuku z inej banky) alebo prenesením svojej hypotéky do inej banky.

V dnešnej dobe je refinancovanie hypotéky pomerne jednoduchý proces a vďaka tomu, že banky súperia o nových klientov, sú niektoré ochotné uhradiť všetky poplatky spojené s prenosom hypotéky k nim.

Pocit, že dlžíme peniaze a navyše za ne mnohokrát ručíme svojim vlastným domovom vyvoláva v človeku istú formu stresu a každý sa chce tejto ťarchy zbaviť čo najskôr. Pri hypotékach, aj pri pôžičkách všeobecne existuje možnosť tzv. predčasného splatenia. Každý úver má svoje preplatenie a pri hypotékach, kde sa úroková sadzba pravidelne po pár rokoch prehodnocuje, sa toto preplatenie môže vyšplhať až na 50%, čo pri 100 000€ úvere predstavuje 50 000€ navyše, ktoré musíme zaplatiť banke. Predčasným splatením vlastne zarobíme na úroku, ktorý nemusíme za dlh zaplatiť. Preto sa odporúča popri tom, ako splácame splátku hypotéky pravidelne odkladať peniaze na investičné sporenie, kde sa mi peniaze zhodnocujú.

PRÍKLAD

Ak si odkladám popri hypotéke 50€/mes., po určitej dobe máme na investičnom sporení toľko peňazí, že vieme hypotéku predčasne vyplatiť. Vieme tak ušetriť na tom, že už ďalej neplatíme splátku hypotéky ani úroky a navyše nám investičné sporenie peniaze pekne zhodnotí. Týmto spôsobom sa dá preplatenie výrazne skresať a hypotéka vyplatiť omnoho skôr. Preto ak na splátke svojej hypotéky ušetríš, čo i len 10€, odporúčame ich nemíňať, ale odkladať do investičného sporenia, aby si svoju hypotéku mohol predčasne vyplatiť a ušetriť tak ešte viac.

Ak máš aj v dnešnej dobe úrok na hypotéke vyšší ako 1% , určite by si mal zvážiť refinancovanie. Ako prvé treba zistiť aké sú možnosti, či sa ti to oplatí, a koľko peňazí by si takto vedel ušetriť.

Keďže spraviť naozaj komplexné porovnanie je časovo veľmi náročné, radi ti s tým pomôžeme. Stačí, ak si s nami dohodneš nezáväznú bezplatnú konzultáciu. Na nej ti takisto vieme ukázať možnosti, ako by si vedel svoju hypotéku predčasne splatiť, tak ako si mohol vidieť vo videu.


(Porovnanie úrokov, investovať ušetrené – ako to vyzerá, refinancovanie)

  1. Cieľ je pracovať s peniazmi tak, aby si ich mal viac. Na hypotéke sa da veľa ušetriť. Jeden zo spôsobov je úrok, to koľko banke vraciaš naspäť.
  2. Ak mam požičaných 100 000€, tak 1% VS 2% je rozdiel 50€ mesačne, ak tých ušetrených 50€ zainvestujem, tak by som vedel splatiť hypotéku o 8 rokov skôr a viem ušetriť 113% na preplatení, čo je 20 000€, čiže ešte zarobím.
  3. Znížiť úrok sa da 2 spôsobmi
    1. Požiadaš svoju banku – priamo / retenčné oddelenie (nie každá banka ho má)
    2. Refinancuješ ju. Iná banka ti požičia ďalší úver, s ktorým vyplatíš ten aktuálny. Nová banka ti však vie poskytnúť lepši úrok.
  4. V dnešnej dobe sú úroky na historických minimách, rozhodne odporúčame tvoju hypotéku refinancovať. Bank je na Slovensku mnoho, vybrať si tu správnu môže byť časovo náročné. Radi ti s tým pomôžeme, ak využijem našu konzultáciu.

Bývanie je častokrát najväčšia investícia v živote človeka, preto sa na ňom dá úšetriť veľa peňazí. Najdôležitejším parametrom pri hypotéke je úroková sadzba, pretože od nej sa odvíja koľko za hypotéku platíme a zároveň určuje koľko preplatíme na úrokoch banke.

Aj malá zmena v úrokovej sadzbe vie výerazným spôsobom ovplyvniť koľko peňazí nás celkovo hypotéka vyjde. Napríklad pri 100 000€ úvere na 30 rokov a úrokovej sadzbe 1,5% je splátka ktorú každý mesiac banke platíme 345€/mes. a preplatenie 24 243€ za predpokladu, že by sa úroková sadzba za celé obdobie nemenila. Veľakrát si človek povie, že 1% hore dole toho moc nezmení, ale hypoték sa to netýka. Pri úrkovej sadzbe, ktorá je nižšia o 1% oproti pôvodnej hypotéke by nová mesačná splátka vyhcádzala 300€/mes. a celkové preplatenie 7 700€. Inými slovami zníženie o 1% na úroku by zabezpečilo úsporu 45€/mes. na splátke a 16 500 € na celkovom preplatení úveru. Sú to peniaze, ktoré by sme nemuseli zaplatiť banke, ale ostali by nám na účte! Žijeme v dobe historicky najnižších úrkových sadzieb, kde ktokoľvek kto má úrok na hypotéke väčší ako 1% zbytočne prichádza o peniaze. V tomto prípade určite odporúčame sadzbu znížiť buď požiadaním svojej aktuálnej banky o prehodnotenie úrokovej sadzby. (stačí povedať, že ste dostali lepšiu konkurenčnú ponuku z inej banky) alebo prenesením svojej hypotéky do inej banky. V dnešnej dobe je to pomerne jednodcuhé a tým, že každá banka chce nových klientov, existujú banky, ktoré za vás uhradia všetky poplatky spojené s prenosom hypotéky k nim.

Ďalšia dôležitá vec, ktorú treba pri hypotékach určite spomenúť je tzv.predčasné splatenie hypotéky. Každý úver má svoje preplatenie a pri hypotékach, kde sa úroková sadzba pravidelne po pár rokoch prehodnocuje sa toto preplatenie môže vyšplahať až na 50%, čo pri 100 000€ úvere predstavuje 50 000€ navyše, ktoré musíme zaplatiť banke. Preto sa odporúča popri tom ako splácame splátku hypotéky pravidelne odkladať peniaze na investičné sporenie, ktoré mi peniaze zhodncuje. PRÍKLAD. (50€/m.)Po určitej dobe máme na investičnom sporení toľko peňazí, že vieme hypotéku predčasne vyplatiť. Vieme tak ušetriť na tom, že už ďalej neplatíme splátku hypotéky ani úroky a navyše nám investičné sporenie peniaze pekne zhodnotilo. Týmto spôsobom sa dá preplatenie hypotéky výrazne skresať a hypotéka vyplatiť omnoho skôr. Preto ak na splátke svojej hypotéky ušetríte čo i len 10€, odporúčame ich nemíňať, ale odkladať do nejakého investičného sporenia, aby ste svoju hypotéku mohli predčasne vyplatiť a ušetriť tak ešte viac.

Ak máš aj v dnešnej dobe úrok na hypotéke vyšší ako 1% , určite by si mal zvážiť refinancovanie. Ako prvé treba zistiť či sa ti to oplatí a koľko peňazí by si takto vedel ušetriť. Keďže spraviť naozaj komplexné porovnanie je časovo veľmi náročné, radi ti s tým pomôžeme, stačí ak si s nami dohodneš nezáväznú bezplatnú konzultáciu. Na konzultácii ti takisto vieme ukázať možnosti ako by si vedel svoju hypotéku predčasne vyplatiť, tak ako si mohol vidieť vo videu.

Author image

O autorovi

Ondrej Broska

Ondrej je zakladateľom a zároveň riaditeľom spoločnosti poskytujúcej finančné sprostredkovanie, ktorá vzdeláva ľudí v tom, ako správne pracovať so svojimi peniazmi. Je taktiež spoluzakladateľom Findemy.

Kontaktuj autora