Ako mať viac peňazí

Prvý krok a prvé pravidlo ako pracovať s peniazmi je: odlož si čo najviac.

Jednoduché tajomstvo, ako mať veľa peňazí znie: míňaj menej ako zarobíš. Znie to jednoducho, ale v realite to veľakrát býva náročné.

Ako teda správne odkladať?

Behaviorálni ekonómovia po celom svete sa zhodujú, že schopnosť odložiť si nezáleží od toho aký máš príjem, ale od toho ako pracuješ s peniazmi. Väčšina ľudí zo svojho príjmu najprv zaplatí všetkým ostatným, a až na konci sa snažia odložiť to čo im ostane. Veľakrát je to málo, niekedy dokonca nič. Preto ti odporúčame urobiť to naopak a najprv zaplatiť sebe, až potom všetkým ostatným. Takýmto spôsobom sa ti podarí odložiť nielen viac peňazí ale bude sa ti dariť odkladať pravidelne. Preto ti odporúčame si určiť percento z príjmu, a to si odložiť ako ti príde výplata a toto robiť každý mesiac.

Jeden z najbohatších mužov na svete a legendárny investor Warren Buffett odporúča: neodkladaj to čo ti ostane po míňaní, míňaj to čo ti ostane potom ako si odložíš. Takto to robia bohatí ľudia!

Čo sa týka toho koľko by si si mal byť schopný odložiť? Je to niekde okolo 10 až 30 percent z tvojho príjmu. Ak si nie si schopný odložiť si ani 10 percent, tak sa maj na pozore, pretože v prípade nejakých neočakávaných udalostí sa môžeš dostať do finančných problémov. Ak si schopný odložiť si 30 percent, gratulujeme, si na najlepšej ceste stať sa bohatým človekom.

Ak si chceš odložiť čo najviac, odporúčame dostať pod kontrolu svoje výdavky. Tým pádom ich budeš môcť osekať a ostanete viac na odkladanie. Ak si nie si istý koľko a načo míňaš, odporúčame ti výdavky si zapisovať. Môžeš využiť obyčajnú Excelovskú tabuľku alebo si stiahnuť nejakú aplikáciu, do ktorej si vieš výdavky zapisovať. V dnešnej dobe je ich naozaj veľa.

Na konci by sme ti chceli dať nejaké tipy, ako sa dajú výdavky okresať.

  1. Tak ako sme povedali, skús si výdavky zapisovať. Na konci mesiaca si potom vieš vyhodnotiť, načo si minul veľa a do budúcna už takú chybu spraviť nemusíš.
  2. Výdavky rozdeľujeme na NEEDS – to sú tie, ktoré naozaj potrebujeme k životu a na WANTS – to sú tie, ktoré chceme. Odporúčame ti tie wants obmedziť, a to tak, že si vyber tri okruhy, ktoré spôsobujú najväčšiu radosť a na tie míňaj. Všetky ostatné ale skús obmedziť. Treba si uvedomiť, že nemôžeme mať všetko čo chceme.
  3. Daj si pozor na fixné výdavky. Fixné výdavky sú všade, a ak sa ti vymknú spod kontroly, vedia ti zožrať veľkú časť tvojho príjmu a tebe neostane na odkladanie. Tým pádom by sme ťa chceli upozorniť, aby si bol voči fixným výdavkom veľmi opatrný.

Toľko z našej strany, prajeme ti veľa šťastia pri odkladaní!

Author image

O autorovi

Andrej Nejedlík

Andrej je spoluzakladateľom Findemy, je manažérom v spoločnosti poskytujúcej finančné poradenstvo a vo voľnom čase tvorí edukačný obsah alebo prednáša na tému finančnej gramotnosti.

Kontaktuj autora