Ako sa nikdy finančne nestresovať

Ak už si schopný odložiť z mesačnej výplaty, druhým krokom a zároveň pravidlom je zabezpečenie sa.

Ešte predtým ako začneme peniaze zhodnocovať a odkladať na plnenie si svoje cieľov, je nevyhnutné najskôr zabrániť potenciálnym neočakávaným udalostiam, ktoré by mohli všetky naše plány zruinovať. Sú to zväčša: strata práce, väčší neočakávaný výdavok, obmedzenie alebo strata príjmu zo zdravotných dôvodov. Ak na tieto udalosti nebudeš pripravený a náhodou sa stanú, vedia ťa dostať do vážnych finančných problémov alebo sa budeš musieť vzdať svojich cieľov. Preto je zabezpečenie sa pravidlom č.2.

Ako sa správne zabezpečiť?

Vytvor si dostatočnú finančnú rezervu (tzv. emergency fund), ten bude slúžiť na to, aby väčšie nečakané výdavky (ako napr. pokazené auto, pokazený spotrebič, … ) alebo nedajbože strata príjmu neohrozila tvoj mesačný cashflow.

Koľko by mala byť finančná rezerva?

Odporúča sa, aby si si vytvoril minimálne 3 ideálne 6 násobok tvojho príjmu, poprípade výdavkov. Táto suma by mala byť dostatočná na to, aby pokryla akékoľvek negatívne situácie.

Kde tvoriť finančnú rezervu?

  • V prvom rade by mala byť striktne oddelená od ostatných peňazí. Aby si presne vedel aká je jej výška a aby si ju zbytočne neminul.
  • V druhom rade by bolo dobré, aby si našiel účet, kde budú peniaze v bezpečí, kedykoľvek k dispozícií ale zároveň aby aspoň niečo zarobili nech ich celé nepožiera inflácia. Preto šuflík, ponožka ani bankový účet nie sú vhodné alternatívy.

Časť zabezpečenia je kvalitné životné poistenie, ktoré ťa ochráni v prípade nečakaných zdravotných udalostí, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť tvoj príjem dočasne alebo trvalo.

Dám ti príklad – predstav si že by si mal v pivnici stroj na peniaze, ktorý ti každý mesiac vypľuje 1000€. Háčik je ale vtom, že stroj sa môže kedykoľvek pokaziť a opraviť ho nedokáže nikto. Na Akú sumu by si si ho chcel poistiť? Koľko z tých 1000€ by si bol ochotný zaplatiť za ochranu pred pokazením? Po správnosti by mal byť poistený do výšky všetkých peňazí, ktoré ti to budúcna bude schopný vytlačiť.

Stroj na peniaze nikto nemáme, ale väčšina z nás je strojom na peniaze. Preto by sme mali poistiť svoju schopnosť zarábať tak ako pri stroji.

Treba si totiž uvedomiť, čo všetko závisí od nášho príjmu.

Je to nielen aktuálny životný štandard nás a našej rodiny, ale aj všetky ciele do budúcna, ktoré chceme dosiahnuť. Preto kvalitným životným poistením zabezpečujeme to, aby sme pri nečakanej situácii nie len dôstojne prežili, ale aby sme ochránili všetky ciele, ktoré máme pred sebou.

Ako má vyzerať kvalitné ŽP?

Je rozdiel mať poistku a byť naozaj dobre poistený. Kvalitné ŽP by malo predovšetkým kryť akýkoľvek úraz alebo chorobu, ktorá môže spôsobiť výpadok príjmu a to dočasný alebo trvalý. Preto treba mať krytie nastavené na mieru, nakoľko každý máme iné potreby. Čo sa týka sumy ŽP, malo by to byť 3 až 5% z nášho mesačného príjmu.

Toľko k druhému pravidlu, prajeme ti kvalitné zabezpečenie!

Author image

O autorovi

Andrej Nejedlík

Andrej je spoluzakladateľom Findemy, je manažérom v spoločnosti poskytujúcej finančné poradenstvo a vo voľnom čase tvorí edukačný obsah alebo prednáša na tému finančnej gramotnosti.

Kontaktuj autora