Pravidlo 3 – ako investovať a zhodnocovať svoje peniaze

Ak spĺňaš prvé dve pravidlá budovania majetku, že si dokážeš z príjmu odložiť peniaze bokom a že časť z nich si použil na kvalitné zabezpečenie príjmu, je na čase sa posunúť k pravidlu č.3, ktoré hovorí o tom, čo spraviť so zvyšnými peniazmi.

Len odkladanie by na budovanie majetku nestačilo, preto pravidlo č. 3 je INVESTUJ!

Poďme sa pozrieť na to prečo…

  • Je to kvôli inflácii. Vďaka inflácii je zhodnocovanie odložených peňazí nutnosť, nie len možnosť, ako si mnoho ľudí myslí. Inflácia spôsobuje, že ceny tovarov a služieb neustále rastú, čiže ak si odložíš peniaze bokom, tak časom strácajú hodnotu, lebo si za ne už nebudeš môcť kúpiť to, čo predtým, keď si si ich akurát zarobil. Priemerná inflácia je okolo 2% ročne. Inými slovami, ak ti odložené peniaze nezarábajú aspoň 2%, pomaly prichádzaš o ich hodnotu!
  • Príjemnejší dôvod prečo investovať je možnosť budovania finančného majetku. Prostredníctvom investovania si vieš za malý vklad vybudovať relatívne zaujímavý majetok, ktorý ti do budúcna môže generovať pasívny príjem. To znamená, že budeš schopný pokryť svoje výdavky len z výnosov z tvojich peňazí. Takto sa môžeš stať finančne nezávislý, čo znamená, že ak nebudeš chcieť, nebudeš musieť pracovať (resp. budeš môcť robiť to, čo ťa baví bez ohľadu na finančné ohodnotenie), pretože tvoje výdavky budú pokryté.

Dosiahnuť pasívny príjem z majetku ktorý si vytvoríme by sme mali raz všetci, nakoľko jedného dňa budeme chcieť ísť do dôchodku. Problémom spoločnosti, v ktorej žijeme je, že dôchodkový systém nestíha pretože je stále viac dôchodcov a menej ľudí, ktorí na dôchodcov robia. Preto ak sa budeš spoliehať len na štátny dôchodok, pôjdeš doň oveľa neskôr ako sa chodí do dôchodku teraz a takisto bude tvoj dôchodok oveľa nižší.

Momentálna náhrada mzdy v dôchodku je iba 50%! Skús si predstaviť z toho vyžiť.

Nevýhodou dôchodku je aj to, že na dôchodok ti nikto nepožičia, ako napríklad na dom/byt alebo auto, čiže ak nebudeš mať dostatok peňazí, môže to byť dosť veľký problém. Práve preto treba na to myslieť už teraz a začať investovať čo najskôr.

Aké sú výhody investovania?

Obrovskou výhodou investovania je, že môžeš využiť tzv. zložené úročenie. To znamená, že sa ti každý rok zhodnocuje nielen tvoj vklad, ale aj úroky ktoré ti už stihli tvoje peniaze zarobiť. V praxi nám zložené úročenie ukazuje, že sila peňazí je v čase. Čiže čím skôr začneš, tým viac zarobíš.

Ako by to teda malo vyzerať v praxi?

Aby si čo najviac využil silu peňazí v čase, začni investovať čo najskôr a snaž sa investovať 10% zo svojho príjmu. Tak sa vieš bezpečne dostať k zaujímavému majetku, z ktorého potom môžeš čerpať svoj pasívny príjem.

Kam investovať?

Ak ti vŕta hlavou, že „no dobre, ale ja investovaniu nerozumiem a neviem, kam a ako mám investovať“  nemusíš sa báť, aj na to máme odpoveď. Sú ňou podielové fondy.

Podielové fondy sú najrozšírenejšou formou investovania, pretože sú veľmi bezpečné a ponúkajú zaujímavé výnosy bez toho, aby si musel investovaniu rozumieť. Vytvárajú a spravujú ich správcovské spoločnosti, ktoré majú tímy odborníkov a analytikov, ktorí sa o tvoje peniaze dobre postarajú a ty sa tak investovaniu vôbec nemusíš venovať. Jediné čo je na začiatku potrebné je vybrať si správny fond.

Ako to urobiť si vieš naštudovať na internete alebo ti s tým vieme poradiť my.

Toľko k 3. pravidlu všetko, prajeme ti veľa zarobených peňazí cez investovanie.

Author image

O autorovi

Ondrej Broska

Ondrej je zakladateľom a zároveň riaditeľom spoločnosti poskytujúcej finančné sprostredkovanie, ktorá vzdeláva ľudí v tom, ako správne pracovať so svojimi peniazmi. Je taktiež spoluzakladateľom Findemy.

Kontaktuj autora