Cez koho investovať?

Investovanie je v dnešnej dobe nevyhnutnosťou pre každého z nás. Všetci potrebujeme ochraňovať svoje peniaze pred infláciou, aby sme o ne zbytočne neprichádzali. Ešte dôležitejšie je však budovať a zhodnocovať majetok, aby sme si splnili naše ciele a jedného dňa mohli prestať pracovať.

Ak sa však rozhodneš, že chceš s investovaním začať, otvorí sa pred tebou nespočetné množstvo možností prostredníctvom koho môžeš svoje investície realizovať.

Môžeš využiť:

  • investičné produkty priamo v banke
  • využiť služby finančného poradcu/sprostredkovateľa
  • investovať priamo cez brokera (po slovensky obchodníka s cennými papiermi o.c.p.)
  • alebo existujú aj možnosti ako investovať cez rôzne investičné aplikácie alebo iné firmy, ktoré sa zaviažu zhodnocovať tvoje peniaze.

Neexistuje jedna správna odpoveď na to, ktorá z týchto možností je tá najlepšia voľba, keďže každý má od investície iné očakávania.

Na čo si treba pri výbere dať pozor?

Pri výbere “cez koho budeme investovať” by sme si všetci mali dať pozor na to, komu dávame svoje peniaze. Stále existuje veľa podvodných spoločností, ktoré sa tvária, že naše peniaze zhodnocujú, ale v skutočnosti ich používajú na svoje súkromné účely. Preto je dôležité si vždy overiť, kam svoje peniaze posielaš. Či idú skutočne na účet licencovanej spoločnosti, ktorá je pod dohľadom národnej banky, a teda musí spĺňať všetky kritériá a regulácie, alebo idú na účet právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá môže jedného dňa zmiznúť aj s tvojimi peniazmi. Takisto určite zisti, či si vlastníkom finančných aktív, ktoré kupuješ, a aký prístup budeš mať k svojej investícii v prípade potreby.

Kto sa bude starať o investície?

Asi najdôležitejšia otázka, ktorú si musíš zodpovedať na to, aby si správne vybral sprostredkovateľa svojej investície je, či sa chceš o svoju investíciu starať úplne sám alebo chceš využiť služby profesionála, ktorý to bude robiť za teba. V prípade, že sa investovaniu nerozumieš a nechceš mu pravidelne venovať čas, jednoznačne odporúčame využiť služby finančného poradcu/sprostredkovateľa alebo investičného bankára. Síce si bude za správu tvojej investície účtovať poplatky, ale je to zväčša malá cena za to, že budeš mať profesionálne nastavenú investíciu a nemusíš sa o ňu starať. Väčšina kvalitných poradcov ti na investícii zarobí násobne viac peňazí než im zaplatíš na poplatkoch. Samozrejme možností na trhu je veľa, preto si vždy porovnaj poplatky za správu, ale tiež pridanú hodnotu, ktorú za ne dostaneš.

Poďme sa pozrieť na to, akú pridanú hodnotu by mal poskytovať finančný odborník, ktorému zveríš starostlivosť o svoje peniaze:

  • Mal by prichystať investičnú stratégiu “na mieru”. To znamená, že by mal detailne zanalyzovať tvoju finančnú situáciu, tvoje investičné ciele, postoj k riziku a na základe toho ti navrhnúť investičnú stratégiu ,,šitú na teba”.
  • Mal by byť objektívny, to znamená, že by mal byť schopný ti porovnať viac možností na finančnom trhu (ideálne všetky) a vybrať tú, ktorá je pre teba najvhodnejšia na základe toho, čo od investície očakávaš.
  • Mal by ti poskytovať pravidelnú starostlivosť. Čiže by mal raz za čas vyhodnotiť ako tvoja investičná stratégia pracuje a vyhodnotiť, či nepotrebuje úpravu a aktualizáciu. V dnešnej dobe, kedy sa všetko veľmi rýchlo mení, vrátane finančného trhu je práve pravidelná starostlivosť o investíciu nesmierne dôležitá.
  • Finančný odborník by mal určite byť dostupný. čiže by si mal mať vždy možnosť sa na niekoho obrátiť v prípade, že potrebuješ zodpovedať akúkoľvek otázku, alebo potrebuješ rýchle informácie o svojej investícií.
  • Ďalšia pridaná hodnota v dnešnej digitálnej dobe by mala byť webová alebo mobilná aplikácia, v ktorej vieš kedykoľvek sledovať vývoj svojej investície a v prípade záujmu je skvelé ak máš možnosť dostávať pravidelné informácie z finančných trhov napr. v podobe newslettera.

Služby profesionála odporúčame nevyužívať naozaj len v prípade, že si všetky tieto veci ochotný a schopný dlhodobo robiť sám. Či už je to správne nastavenie investičnej stratégie na základe odborných znalostí, objektívny výber a porovnanie produktov z celého finančného trhu alebo pravidelné vyhodnocovanie výkonnosti investičnej stratégie, jej úprava a aktualizácia.

Skutočne veľmi často sa stretávame s tým, že ľudia si po pár zhliadnutých videách na Youtube a pár prečítaných článkoch o investovaní myslia, že všetkému rozumejú a dokážu sa o svoje investície starať sami. Chceli by sme ťa poprosiť, aby si neprepadol tejto ilúzii, pretože investovanie je veľmi komplexná záležitosť a trh sa neustále mení, takže následky takejto naivity bývajú zväčša katastrofálne.

Ak ale naozaj investovaniu rozumieš a hlavne sa plánuješ svojím investíciám venovať dlhodobo, môžeš ušetriť na poplatkoch a investovať priamo cez jedného z dostupných brokerov, ktorý by ti nemali účtovať poplatky za správu tvojej investície, ale len transakčné poplatky. Brokerov je však viacero, preto si treba dať záležať na tom, aby si vedel vybrať toho správneho pre svoj typ investície. Určite odporúčame si predovšetkým naštudovať jednotlivé cenníky poplatkov.

Možností ako investovať je v dnešnej dobe mnoho a neustále pribúdajú.

Či už chceš investovať na vlastnú päsť alebo chceš využiť služby profesionála, odporúčame využiť našu nezáväznú a bezplatnú konzultáciu, kde ti vieme porovnať cenníky rôznych brokerov, zodpovedať na všetky otázky a v prípade záujmu poskytnúť profesionálne služby v rámci nastavenia a správy tvojich investícii.

Author image

O autorovi

Andrej Nejedlík

Andrej je spoluzakladateľom Findemy, je manažérom v spoločnosti poskytujúcej finančné poradenstvo a vo voľnom čase tvorí edukačný obsah alebo prednáša na tému finančnej gramotnosti.

Kontaktuj autora