Koľko by sme mali investovať?

Investovanie je nevyhnutnosťou ak chceme s peniazmi pracovať naozaj správne. Či už je to kvôli tomu, aby sme efektívne dosiahli svoje ciele, zabezpečili si dôstojný dôchodok alebo, aby sme naše peniaze ochránili pred infláciou.

Každý finančne náročnejší cieľ, ktorý v živote máme a je vzdialený aspoň 5 rokov sa dá splniť omnoho efektívnejšie, a teda lacnejšie, ak využijeme silu investovania. Či už je to kúpa nového auta, odkladanie deťom na vysokú školu alebo štart do života, predčasné vyplatenie hypotéky alebo dosiahnutie finančnej nezávislosti.

Preto odpoveď na otázku, koľko by sme mali investovať, závisí od toho, aké finančné ciele máme.

Napríklad: ak máš malé dieťa, a chceš, aby raz malo podmienky na študovanie na vysokej škole, máš 2 možnosti. Buď sa na tento cieľ nebudeš priebežne pripravovať a keď tvoje dieťa dovŕši 19 rokov, bude ťa to stáť približne 200€/mes. a dokopy zaplatíš za 5 ročné štúdium 12 000€. Alebo využiješ silu investovania a budeš od narodenia svojho dieťaťa postupne investovať malé sumy. Ak by si takto investoval napr. len 25€/mes. o 19 rokov vyberieš 12 000 € na štúdium. Výhodou je, že takto ušetríš viac ako 6000€, ktoré ti zarobí investovanie.

Ciele, ktoré máme môžeme rozdeliť do dvoch kategórii.

Niektoré sú tzv. nice to have (preklad: bolo by pekné si ich splniť), čo je napríklad kúpa nového auta. Táto skupina cieľov je definovaná tým, že ak si takýto cieľ nesplním, nebude to mať katastrofálne následky na môj životný štandard.

Sú však ciele, ktoré by sme mali mať všetci tzv. must have. Vyznačujú sa tým, že ak si ich nesplníme, výrazne, negatívne, ovplyvnia náš život. Jedným z tejto kategórie cieľov je napr. dôchodok. Je to cieľ, ktorý sa týka každého z nás, no málokto si uvedomuje ako je dôležité sa naň pripraviť. Keďže dôchodkový systém na Slovensku už teraz nestíha, a do budúcna sa táto situácia bude len zhoršovať, môžeme povedať, že ten kto sa na dôchodok nepripraví, zažije v starobe výrazné zníženie životného štandardu. Vo viacerých prípadoch také výrazné, že na dôchodku nebude môcť prestať pracovať a užívať si ,,jeseň života”, preto by sa nad investovaním mal zamyslieť naozaj každý.

Najpopulárnejšou formou investovania je pravidelné investovanie tzv. investičné sporenie, pri ktorom nepotrebuješ žiadny väčší počiatočný vklad, ale investuješ každý mesiac určitú časť zo svojej výplaty. Týmto spôsobom vieš pomocou zloženého úročenia a dostatku času vybudovať veľmi zaujímavý majetok, ktorý ťa vie zabezpečiť v prípade, že nebudeš môcť alebo nebudeš chcieť pracovať.

Koľko investovať?

Zistiť, koľko by si mal takýmto spôsobom investovať je v podstate jednoduché. Stačí vedieť, kedy by si chcel odísť do dôchodku a aký mesačný príjem by si na ňom chcel mať. Z toho vypočítaš výšku majetku, ktorý potrebuješ vybudovať a zároveň, akú mesačnú sumu by si mal každý mesiac investovať. Vysvetlím na príklade:

Dajme tomu, že zarábaš 1000 € v čistom a chceš mesačnú rentu alebo dôchodok o 35 rokov vo výške 80% zo príjmu čo predstavuje 800€/mes. Majetok, ktorý budeš potrebovať vytvoriť na to, aby si takúto rentu mohol poberať je približne 240 000 €. (To za predpokladu, že vytvorený finančný majetok uložíš do fondov, ktoré ti budú vyplácať výnos vo výške 4% ročne.) Na to, aby si za 35 rokov vytvoril majetok vo výške 240 000€, musíš pri investícii do svetovej ekonomiky s predpokladaným výnosom 7,5% p.a. investovať cca 120€/mes.

Prečo investovať?

Investovať by mal naozaj každý.

  • V prvom rade preto, aby sme si splnili svoje ciele, či už tie, ktoré nám robia radosť alebo tie, ktoré k životu nevyhnutne potrebujeme.
  • V druhom rade preto, aby finančný majetok, ktorý nahromadíme zbytočne nestrácal svoju hodnotu.

Podľa pravidiel budovania majetku by sme mali byť schopní investovať minimálne 10% zo svojho príjmu a takisto všetky peniaze, ktoré nie sú súčasťou našej železnej rezervy, alebo nemajú slúžiť na splnenie si krátkodobých cieľov.

Uvedomujeme si, že správne určiť sumu, ktorú by si mal investovať je veľmi komplexné rozhodnutie. Preto si s nami neváhaj dohodnúť bezplatnú a nezáväznú konzultáciu, kde ti radi pomôžeme určiť správnu výšku tvojich potenciálnych investícií na základe tvojich cieľov a finančných možností.

Author image

O autorovi

Andrej Nejedlík

Andrej je spoluzakladateľom Findemy, je manažérom v spoločnosti poskytujúcej finančné poradenstvo a vo voľnom čase tvorí edukačný obsah alebo prednáša na tému finančnej gramotnosti.

Kontaktuj autora