Životné poistenie IŽP / KŽP

Byť kvalitne poistený a odkladať si peniaze do budúcna je prejavom zodpovednosti. Poistenie spojené so sporením alebo investovaním bolo v minulosti výhodným produktom, nakoľko spája dve veci: poistné krytie, pre prípad, že by sa nám niečo stalo, a zároveň možnosť zhodnocovať svoje peniaze do budúcna. Dnes už je však tento produkt veľmi nevýhodný a okráda nás o peniaze. Mnohokrát o veľmi veľa peňazí.

V minulosti nebolo toľko možností ako svoje peniaze bezpečne investovať, a preto sa investičné životné poistenie a kapitálové životné poistenie tešilo veľkej obľube, nakoľko túto možnosť ponúkalo. Nevadilo ani, že tieto typy poistenia mali pre klienta veľmi vysokú nákladovosť. Najväčšou nevýhodou týchto produktov sú vysoké a často neprehľadné poplatky a slabá flexibilnosť produktu.

Kapitálové životné poistenie nám sľubuje GARANTOVANÝ VÝNOS, pretože presne vieme, koľko peňazí na konci dostaneme, čo je pre mnoho ľudí veľmi zaujímavé. Problémom sú nejasné poplatky tohto poistenia, takže ak si spočítame koľko peňazí do sporenia v KŽP vložíme a koľko na konci vyberieme, je výnos extrémne nízky. Dokonca v mnohých prípadoch vyberieme menej ako sme do sporenia vložili.

Investičné životné poistenie vie naše peniaze zhodnotiť efektívnejšie, nakoľko sa peniaze investujú do podielových fondov. No toto poistenie je nabité poplatkami, ktoré nás o náš výnos okrádajú. Štandardné poplatky v IŽP sú: vstupný poplatok, administratívny poplatok, inkasný poplatok, BOS poplatok, a najväčší žrút našich peňazí poplatok za správu investície. Niektoré zmluvy IŽP majú aj poplatky za predčasné zrušenie zmluvy, ktoré nás oberú o ďalšie naše peniaze v prípade, že budeme potrebovať peniaze vytiahnuť z investície skôr.

Ak by sme chceli byť kvalitne poistený a zároveň zbytočne neprichádzať o peniaze pri ich zhodnocovaní ideálnou možnosťou je zvoliť Rizikové životné poistenie, ktoré neobsahuje sporiacu zložku, ale kryje nás v prípade, ak by sa nám čokoľvek stalo. Peniaze by sme mali zhodnocovať samostatne, najlepšie cez podielové fondy alebo ETF fondy, ktoré sú bezpečné, flexibilné a ponúkajú zaujímavé výnosy bez zbytočných poplatkov.

Rozdiel v odkladaní 50€/mes. cez IŽP, KŽP a priamo cez fondy je obrovský. Veď posúďte sami.

Ak investuješ 50€/mes. na dobu 25 rokov, pri kapitálovom životnom poistení na konci vyberieš približne 16 000€. Pri investičnom životnom poistení, kde sa už peniaze investujú vyberieš približne 31 000€. A pri investícii priamo do fondov vyberieš pri tej istej investičnej stratégii až 44 000€. Je to hlavne vďaka nižším poplatkom.

Ak máš IŽP alebo KŽP, určite by bolo dobre sa pozrieť na to, koľko z mesačnej platby ide do investície, koľko do poistného krytia a takisto zistiť aké poplatky za poistenie platíš. Pravdepodobne ti vyjde, že by bolo finančne výhodné poistenie zmeniť, samozrejme vždy je dobré spraviť detailný prepočet.

Ak si na to netrúfaš sám, veľmi radi ti s tým pomôžeme. Ukážeme ti, čo všetko vo svojom poistení máš alebo Ti tam chýba, objasníme ti aké poplatky platíš a aký vplyv majú na tvoje peniaze poprípade ti odporučíme vhodnú alternatívu, aby si zbytočne neprichádzal o peniaze. Stačí ak využiješ našu nezáväznú a bezplatnú konzultáciu.

Author image

O autorovi

Ondrej Broska

Ondrej je zakladateľom a zároveň riaditeľom spoločnosti poskytujúcej finančné sprostredkovanie, ktorá vzdeláva ľudí v tom, ako správne pracovať so svojimi peniazmi. Je taktiež spoluzakladateľom Findemy.

Kontaktuj autora