Ako si nastaviť druhý pilier?

Načo je nám Druhý pilier?

Keďže sa nemôžeme spoliehať len na dôchodok z prvého piliera tzv. „štátny dôchodok“, je druhý pilier v podstate nevyhnutnosťou pre každého. Vysvetlíme prečo.

Keď pracujeme, 18% z našej hrubej mzdy sa odvádza do sociálnej poisťovne na náš starobný dôchodok (tzv. 1. pilier). Problémom je, že nám tieto peniaze nikam neodkladajú, ale okamžite sa z nich vyplácajú súčasní dôchodcovia. Inými slovami to, aký dôchodok budeme mať, záleží hlavne od toho, koľko ľudí bude pracovať keď pôjdeme do dôchodku. Dnes na jedného dôchodcu „pracujú“ približne 3 pracujúci a už teraz sú dôchodky relatívne nízke. Tým, že sa rodí stále menej detí a ľudia sa dožívajú vyššieho veku bude sa tento pomer neustále zhoršovať a tým pádom bude dôchodok klesať.

Preto spoliehať sa v dnešnej dobe len na dôchodok z 1. piliera môže vyzerať ako čisté šialenstvo. Našťastie máme do 35 roku života možnosť uzavrieť si aj 2. pilier, ktorý by mal náš dôchodok výrazne zlepšiť. Po jeho uzatvorení nám ide do 1. piliera len 12,75% z našej hrubej mzdy a 5,25% sa nám odkladá do 2. piliera. V roku 2025 to bude až 6%.

Aké sú výhody mať Druhý pilier?

  • Najväčšia výhoda je, že sa z peňazí nevyplácajú dnešní dôchodcovia, ale peniaze sa nám odkladajú. Prestávame sa teda spoliehať len na to, koľko ľudí bude pracovať keď pôjdeme do dôchodku a začíname sa spoliehať aj na to, koľko sa nám podarí odložiť.
  • Druhá výhoda je, že peniaze v 2. pilieri sú dedičné, takže ak by nastalo to najhoršie, všetko, čo sme odložili ostane našim pozostalým. Do zmluvy 2. piliera si vieme určiť oprávnenú osobu, čiže človeka, ktorý po našej smrti priamo zdedí naše peniaze.
  • Poslednou obrovskou výhodou 2. piliera je, že peniaze v ňom sa nie len odkladajú, ale sú zainvestované vo fondoch, to znamená, že sa nám zhodnocujú. Čím dlhšie máme 2. pilier založený, tým viac sa nám v ňom vedia peniaze zhodnotiť. Pri správnom zvolení fondov, čo je najdôležitejšia vec hneď po založení 2. piliera, sa v ňom vedia naše úspory aj strojnásobiť.

Ak si založíš 2. pilier po VŠ v 25 rokoch a tvoj príjem je 1000€ v hrubom, do 2. piliera ti každý mesiac pôjde 5,25%, čo predstavuje 52,5€. Toto percento platí v roku 2021 a bude sa zvyšovať až do roku 2024, kde pôjde do druhého piliera až 6% z hrubej mzdy. Ak by si išiel do dôchodku v 62ke, dokopy by si za svoj pracovný život do 2. piliera vložil viac ako 23 000€, no pri správne zvolených fondoch by hodnota na konci bola až 110 000€.

Bohužiaľ, stále viac ako 60% sporiteľov má fondy v 2. pilieri nastavené nesprávne. Každý fond ponúka iné zhodnotenie a inú mieru rizika. Aby si si vedel lepšie predstaviť, aký obrovský rozdiel vie spraviť správny alebo nesprávny výber fondu v 2. pilieri, pripravili sme pre teba ilustratívny prepočet ako by vyzerala konečná suma na tvojom dôchodkovom účte pri výbere rôznych fondov. Prepočet je robený na človeku, ktorý má hrubú mzdu 1000€ a má 25 rokov. Ako môžeš vidieť rozdiel medzi dlhopisovým a indexovým fondom je až 75 000€ čo predstavuje o 250€/mes. menej na dôchodku. Daj si preto prosím extrémny pozor na to, do akých fondov v druhom pilieri investuješ.

Druhý pilier je najlepšie si založiť čo najskôr, nakoľko sú to peniaze, ktoré môžeš získať v podstate zadarmo. Ak ho ešte nemáš alebo nevieš či ho máš, poprípade nevieš či investuješ do správnych fondov, určite neváhaj a využi našu bezplatnú konzultáciu, prostredníctvom ktorej ti so všetkým pomôžeme.

Author image

O autorovi

Andrej Nejedlík

Andrej je spoluzakladateľom Findemy, je manažérom v spoločnosti poskytujúcej finančné poradenstvo a vo voľnom čase tvorí edukačný obsah alebo prednáša na tému finančnej gramotnosti.

Kontaktuj autora